• Onderwijstoptalentprijs Home 01
  • Onderwijstoptalentprijs Home 02
  • Onderwijstoptalentprijs Home 03

OnderwijsTopTalentPrijs Editie 2019 van start

Is een van je voormalige of huidige studenten dé gedroomde kandidaat voor de OnderwijsToptalentPrijs? Of ben je zelf een enthousiaste leraar (in spe) in het basis- of voorgezet onderwijs en mag iedereen zien wat jij het onderwijs en je leerlingen te bieden hebt? Ga dan nu naar de inschrijfpagina en doe mee!

Lette van Benthum

Hogeschool De Kempel, Helmond

In veel scholen, zo ook op mijn stageschool, is/was er sprake van een lage betekenisvolheid tijdens de rekenlessen. In mijn project heb ik een ontwikkelingsgerichte lesopbouw voor het vakgebied rekenen ontworpen, naar aanleiding van een vooronderzoek.

 

Door deze nieuwe lesopbouw is de motivatie, het eigenaarschap van de leerlingen, maar bovenal de betekenisvolheid in de rekenles toegenomen. De leerlingen hebben weer zin in de rekenles. Dit zal volgens Vermunt & Vermetten (2004) en Jutten (2014) dan ook invloed hebben op de diepteverwerking van de lesstof.
Wat de gebruiksvriendelijkheid van dit ontwerp ten goede komt, is dat leerkrachten hun methode toch als leidraad kunnen blijven gebruiken zonder dat het de betekenisvolheid of ontwikkelingsgerichtheid van de rekenles verstoort.